Tienduizenden soennieten demonstreren in Irak

buitenland
19
1 feb '13
Tienduizenden soennieten hebben vrijdag een grote snelweg in het westen van Irak lamgelegd.

De soennieten demonstreren al maanden tegen de overwegend sjiitische regering, die volgens hen soennieten discrimineert. Ze eisen onder meer dat soennieten die gevangen zitten worden vrijgelaten. De protesten hadden plaats in Fallujah en Ramadi, twee steden die langs de snelweg liggen die door de provincie Anbar loopt. De betogers hielden het traditionele vrijdaggebed op de snelweg.

Vorige week kwamen bij protesten in Fallujah vijf betogers en twee militairen om het leven. De betogers hadden vrijdag foto's bij zich van de gesneuvelde demonstranten. Een soennitische geestelijke eiste dat militairen die demonstranten hebben gedood worden berecht en dat het leger wegblijft uit het gebied. De imam benadrukte echter dat mensen niet de wapens moeten oppakken.

"Ik zeg tegen de jonge mensen dat we jullie geestdrift waarderen. (...) Jullie moet echter gedisciplineerd zijn en je houden aan de richtlijnen van geestelijken en stamleiders, zodat we ons op een behoorlijke manier gedragen." Een aan Al-Qaida gelieerde organisatie heeft haar steun uitgesproken aan de protesten en riep vrijdag op tot geweld tegen de Iraakse regering.

"Soennieten kunnen buigen voor de sjiieten of de wapens oppakken om waardigheid en vrijheid in ere te herstellen", zei een woordvoerder van de Islamitische Staat Irak in een audioboodschap. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft erop gezinspeeld dat Al-Qaida en leden van het verdreven regime van Saddam Hussein betrokken zijn bij de demonstraties.

De mensen achter de protesten ontkennen dit. "Deze organisatie vertegenwoordigt alleen zichzelf en vertegenwoordigt ons niet", zei Saeed Humaim, een leidinggevende activist in Ramadi, over de Islamitische Staat Irak.

© Novum 2013
irak
soennieten
sunnah
sjiiten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?