Watersnoodramp Nederland was 'straf van God'

algemeen
89
5 feb '13
Een dominee deed harde uitspraken over de watersnoodramp.

De burgemeester van Tholen Willem Nuis heeft excuses aangeboden voor uitspraken die een dominee vrijdag deed tijdens de herdenking van de watersnoodramp in 1953. Dominee Quist had de ramp een straf van God genoemd. De burgemeester zei op Omroep Zeeland te beseffen hoe diep dit mensen raakt. "De mensen waren uitgenodigd om met elkaar slachtoffers te herdenken en troost te ontvangen."

Nuis zei te begrijpen dat mensen zich aan de uitspraken van de dominee hebben gestoord. "Dan rest ons maar een ding, dat is meer dan excuses aanbieden. Dit had zo niet mogen gebeuren." De dominee uit Stavenisse was door leden van een werkgroep uit die plaats gekozen om het woord te voeren. De gemeente heeft volgens de burgemeester geen hand gehad in het uitkiezen van Quist als spreker.

Wel was afgesproken dat het geen kerkdient en geen preek zou worden. Het moest een 'meditatief moment' worden. De preek stemde mensen verdrietig en heeft ontmoedigd in plaats van bemoedigd, zei de burgemeester. "Achteraf gezien hadden we van tevoren moeten vragen wat hij gaat zeggen. De uitkomst is anders geworden dan wij voor ogen hadden."

De werkgroep die de dominee selecteerde valt volgens Nuis niets te verwijten. "Dat zijn integere mensen." Een woordvoerder van de gemeente wil niet verder ingaan op de uitspraken. Zij laat weten dat de burgemeester maandagmiddag om 15.00 uur een toelichting aan de pers geeft.

© Novum 2013
dominee
watersnoodramp
dominee
christenen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?