Opdrachtgever aanslag Ankara is Nederlander

buitenland
2
6 feb '13
Er is meer duidelijkheid over de opdrachtgever van de aanslag.

De opdracht voor de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara vrijdag werd gegeven vanuit Nederland. De opdrachtgever, Musa Asoglu, heeft een Nederlands paspoort en was in Nederland om een toespraak te houden toen hij de opdracht tot de aanslag gaf, melden Turkse media. Het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP-C) heeft de aanslag zaterdag opgeëist.

Mogelijk is het motief voor de aanslag de Amerikaanse steun voor de felle kritiek van de Turkse regering op haar Syrische evenknie over het Syrische conflict. Nederland, de VS en Duitsland hebben onlangs Patriot-raketafweerinstallaties in Oost-Turkije geposteerd. Asoglu leidt volgens de Turkse media de DHKP-C achter de coulissen na de dood van de toenmalige leider Dursun Karatas in 2008. Sinds de dood van Karatas is de DHKP-C geradicaliseerd.
 
Volgens de Turkse media zouden momenteel, op aangeven van Asoglu, nog zeven vrijwilligers klaarstaan om 'spectaculaire' zelfmoordaanslagen te plegen. Bij de aanslag kwam behalve de dader ook een Turkse bewaker om het leven. Een Turkse journalist raakte ernstig gewond.

President Abdullah Gül zei maandag nog dat Turkije vorige week vermoedde dat DHKP-C een aanslag wilde plegen, maar niet over genoeg informatie beschikte om de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara vrijdag te voorkomen.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2013
musa asoglu
ankara
turkije
aanslag
terrorisme
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi