Leider Tunesische oppositiepartij doodgeschoten

algemeen
0
6 feb '13
Chokri Belaid is vandaag doodgeschoten.

De leider van een Tunesische oppositiepartij, die de islamitische regering en geweld door radicale moslims bekritiseerde, is woensdag voor zijn woning doodgeschoten. Dat heeft zijn Verenigde Democratische Nationalistische Partij gezegd. Door de moordaanslag zullen de spanningen in het land vermoedelijk toenemen. Chokri Belaid werd bij het verlaten van zijn huis in Tunis neergeschoten.

Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De 48-jarige Belaid was kritisch op de Tunesische regering en dan met name op de gematigde islamitisch partij Ennahda. Hij beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te doen om geweld door ultraconservatieven te stoppen. Zij kiezen als doelwit mausolea, kunsttentoonstellingen en andere zaken die niet stroken met hun strikte interpretatie van de islam.

Belaid was vooral gekant tegen de zogenaamde Comités ter Bescherming van de Revolutie, die volgens velen achter het geweld zitten. Ze zijn vermoedelijk verbonden aan Ennahda. Ze zeggen zelf zich te richten op het uitroeien van de overblijfselen van het regime dat twee jaar geleden door een volksopstand ten val kwam.

Volgens zijn familie ontving Belaid geregeld doodsbedreigingen, de laatste dinsdag. Belaid, een advocaat, weigerde echter zijn activiteiten in te perken. Onlangs verstoorden radicalen een demonstratie die Belaid leidde in het noorden van Tunesië.

Een regeringswoordvoerder sprak woensdag van een 'gruwelijk misdrijf'.

© Novum 2013
chokri belaid
tunesië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?