Overheden in Marokko meest corrupt

buitenland
20
7 feb '13
Lokale en provinciale overheden zijn in Marokko het meest geïnfecteerd met de corruptieziekte.

Transparency Maroc deed aan de hand van het aantal klachten onderzoek naar de meest corrupte instellingen in Marokko. Wat blijkt? Lokale en provinciale overheden zijn het meest corrupt, gevolgd door de gezondheidszorg en de politie. Het jaarverslag van de anticorruptie organisatie laat geen twijfel bestaan over de ernst van het probleem. Verschillende organisaties ontvingen in 2011 nog 547 klachten terwijl er in 2012 maar liefst 780 klachten binnenkwamen. 18% van de Marokkanen hadden klachten over de lokale en provinciale overheden.
17% van de klachten gingen over sectoren van de gezondheidszorg en over de Marokkaanse politie 'slechts' 10,5%. Dat terwijl veel Marokkanen de politie als meest corrupt beschouwen. De meeste meldingen over corruptie kwamen uit Casablanca (24%), gevolgd door regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer (13%) en Doukkala-Abda (9%). Gezien de blijvende ernst van de plaag zal de roep van de bevolking en het maatschappelijk middenveld naar extreme maatregelen ook toenemen. 

De minister van Ambtenarenzaken en Modernisering Abdeladim El Guerrouj reageerde als volgt: 'De overheid heeft grote ambities om te vechten tegen corruptie'. Een ambitie die volgens de minister vooral ligt in de ontwikkeling van een duidelijke strategie. Het Nationaal Forum voor integriteit, preventie en bestrijding van corruptie krijgt daarin een belangrijke rol. Ondanks de grootse plannen blijven de inspanningen van de overheid op dit gebied onvoldoende, zo blijkt uit vernietigende rapporten van Transparency Maroc.

Volgens de organisatie zijn er genoeg bewijzen om te laten zien dat de strijd tegen de plaag van corruptie dus nog maar net begonnen is.

© Redactie 2013
marokko
corruptie
transparency maroc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?