'Laat Syrische vrouwen in gevangenissen vrij'

buitenland
4
7 feb '13
Het Syrische regime moet alle vrouwelijke politieke gevangenen vrijlaten.

Het Syrische regime moet alle vrouwelijke politieke gevangenen vrijlaten. Dat eist de leider van de oppositie tegen president Bashar Assad. Mouaz al-Khatib van de Syrische Nationale Alliantie heeft aangeboden met Assad en de zijnen in overleg te treden. Dat aanbod geldt alleen als alle vrouwelijke politieke gevangenen vrijkomen, zo heeft hij laten weten. De vrouwen moeten uiterlijk zondag op vrije voeten zijn gesteld, zei hij woensdagavond in een interview met de Arabische dienst van de BBC.

Volgens Al-Khatib zijn zo'n 160 duizend mensen naar aanleiding van de opstand tegen het regime achter de tralies gezet. Hoeveel van hen vrouwen zijn, is niet duidelijk. Al-Khatib zei dat eerst de vrouwen moeten worden vrijgelaten, maar daarna ook alle andere politieke gevangenen. Overigens heeft het regime Al-Khatibs aanbod om een dialoog aan te gaan tot dusverre genegeerd. Eerder werd altijd gezegd dat overleg alleen mogelijk zou zijn zonder voorwaarden vooraf.

Vanuit de kringen van Syrische activisten klonk veel kritiek op het voorstel. Zij vinden dat het regime te veel bloed heeft vergoten om nog een rol te mogen spelen bij een oplossing van het conflict in Syrië.

© Novum 2013
syrië
vrouwen
arabische lente
vrouwen
mouaz al-khatib
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?