Aanslag met autobom in sjiitische wijk van Bagdad

algemeen
0
13 apr '06

(Novum/AP) - Bij een aanslag met een autobom in een overwegend sjiitische wijk van Bagdad zijn donderdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen en 22 gewond geraakt, aldus de politie. De auto stond geparkeerd nabij een groentemarkt in de wijk Shula. In dezelfde wijk raakten bij een soortgelijke aanslag op 5 april dertien mensen gewond.

Bij ander geweld in Irak vielen donderdag minstens 21 doden, onder wie een Amerikaanse militair en de broer van een prominent soennitisch politicus. In de overwegend sjiitische stad Basra werden zeven leden van een soennitische familie vermoord. Ook in Basra werden twee mannen, onder wie een tolk die werkte voor het Britse leger, kort nadat zij waren ontvoerd dood teruggevonden.

Mahmoud al-Hashimi en een man die hem vergezelde werden doodgeschoten toen ze door een overwegend sjiitische wijk in Bagdad reden, aldus de Iraakse Islamitische Partij. Al-Hashimi's broer Tariq is nauw betrokken bij de onderhandelingen over een nieuwe regering die al maanden in het slop zitten. De sjiieten, die het grootste blok vormen, houden vooralsnog vast aan de nominatie van de huidige premier Ibrahim al-Jaafari voor het premierschap. Soennitische en Koerdische partijen, op wie de sjiieten zijn aangewezen om een meerderheid te krijgen, willen een ander, maar de sjiieten weigeren aan die wens toe te geven.

Parlementsvoorzitter Adnan Pachachi wil dat het parlement maandag hoe dan ook bijeenkomt om een uitweg te zoeken uit de crisis. Sjiitische politici staan er echter op dat eerst overeenstemming wordt bereikt over de verdeling van de belangrijkste posten in het bestuur. Khudayer al-Khuzai, een medestander van Al-Jaafari, stelde voor dat de leiders van de grootste sjiitische, soennitische en Koerdische partijen zondag de belangrijkste kandidaten bespreken en het eens proberen te worden. Mocht overeenstemming uitblijven, dan hoeft ook het parlement niet bijeen te komen, zei Al-Khuzai.

Bron: © Trouw - Novum

© MAROKKO.NL 2006