Koning Jordanië wil geen Arabische Lente en beëdigt nieuwe regering

buitenland
11
11 feb '13
De Jordaanse koning Abdullah II heeft zondag het nieuwgekozen parlement van het land beëdigd.

In een toespraak beloofde Abdullah het democratiseringsproces in het land door te zetten. Hij verklaarde ook de nieuwe premier aan te wijzen, terwijl dit na de verkiezingen officieel de taak van het parlement is. Abdullah noemde de parlementsverkiezingen van 23 januari een mijlpaal voor de hervormingen die hij twee jaar geleden in gang zette. Hij wilde daarmee voorkomen dat het land, net zoals andere landen in het Midden-Oosten, ten prooi zou vallen aan de Arabische Lente.

De verkiezingen werden geboycot door de goed georganiseerde oppositionele Moslimbroederschap. Daardoor bestaat het parlement nu grotendeels uit onafhankelijke politici die weinig ervaring hebben. Hoewel Abdullah kortgeleden beloofde dat het parlement de nieuwe premier mag kiezen, zei de koning zondag dat Jordanië in een 'beslissende overgangsperiode' zit en dat het parlement nu eerst onder toezicht van de koning een nieuwe premier kiest.

Dit blijft zo totdat de nieuwe politieke partijen volwassen zijn geworden en bij toekomstige verkiezingen op ideologische basis campagne kunnen voeren. "Als onderdeel van deze nieuwe aanpak, gaan we met lagerhuis en de diverse blokken binnen het parlement in overleg over de vorming van een regering. Uiteindelijk moet consensus worden bereikt en dat moet leiden tot de benoeming van een premier", aldus de koning.

Een overheidsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, verklaarde dat de koning 'politieke chaos' wil voorkomen die ontstaat als onervaren politici belangrijke beslissingen nemen. De Moslimbroederschap boycotte de verkiezingen, omdat ze van mening was dat de kieswet in zijn huidige vorm nadelig uitpakt voor partijen die een ideologisch blok vormen.

De koning erkende dat de huidige wet niet optimaal is en beloofde deze te herzien. "De verkiezingen werden gehouden onder een nieuwe kieswet die niet ideaal was", aldus Abdullah.
De volgende verkiezingen zijn over vier jaar en het is dus nog maar de vraag of met de huidige stand van zaken de grootschalige betogingen in Jordanië verleden tijd zijn.

© Novum 2013
jordanië
abdullah ii
arabische lente
moslimbroederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?