“Doe me niks, alstublieft. Ik wil nog niet dood!”

algemeen
0
14 apr '06

door onze redactie AMSTERDAM -

“Dames en heren, hier spreekt uw gezagvoerder. Er bevindt zich een bom aan boord, dus keert u alstublieft terug naar uw stoelen.” Het is niet de piloot van de Boeing 757 die de passagiers horen, maar de stem van één van de vier zelfmoordterroristen die op 11 september 2001 de controle over United Airlines vlucht 93 hadden overgenomen om het vliegtuig laten neerstorten op het Witte Huis of het Capitool in Washington.

Nooit eerder was in een rechtszaal zo’n angstaanjagende geluidsopname te horen. Alle aanwezigen houden hun adem in en luisteren gespannen naar de beangstigende laatste minuten van de slachtoffers van United Airlines vlucht 93. Het verkeersvliegtuig zou een paar minuten later, op 11 september 2001, neerstortten bij Pennsylvania.

De opname werd gisteren uitgezonden in de rechtszaak tegen Zacarias Moussaoui, de twintigste kaper. Op de 31 minuten durende geluidsopname is te horen hoe de kapers de controle in de cockpit overnemen en hoe de passagiers proberen om de controle over het vliegtuig terug te nemen omdat zij geloofden dat dat hun enige kans was om te blijven leven.

De geluidsband bevat lange stiltes, die worden onderbroken door geschreeuw van de kapers die proberen het vliegtuig te besturen, de passagiers die wanhopig trachten de cockpitdeur te rammen en van voorwerpen die door de cabine vliegen en kapot vallen.

Ook is waarschijnlijk het vermoorden van een van de stewardessen te horen op het moment dat de kapers de controle overnemen. “Alstublieft, doe me niks”, kermt zij. Na een korte stilte weerklinkt haar stem opnieuw, nu voor de laatste keer: “Ik wil niet dood, ik wil niet dood”. Dan horen de luisteraars de onheilspellende stem van een van de terroristen, in het Arabisch: “Alles is in orde. Ik ben klaar..”

De opname eindigt met een drieminuten durende climax van lawaai als een passagier die blijkbaar aan de andere kant van de cockpitdeur, vanuit de cabine, schreeuwt: “We moeten de cockpit binnendringen. Als we dat niet doen gaan we dood.”

Aan de andere kant van de cockpitdeur overleggen twee kapers op hoge toon voordat ze besluiten om de vlucht te beëindigen voordat ze overmand worden.

“Is dat alles? Ik bedoel, zullen we het laten neerstorten?”, vraagt de een in het Arabisch. De ander antwoord: “Ja, zet koers naar beneden.” Daarop schreeuwen beide mannen meerdere keren in het Arabisch “Allah is de grootste” terwijl het vliegtuig met een snelheid van 500 kilometer per uur neerstort in een weiland bij Pennsylvania. Aan boord bevonden zich 33 passagiers, 7 bemanningsleden waaronder de 2 piloten en vier kapers.

Bron: © Telegraaf

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2006