Marokkaanse bonen in Nederland op slechte manier geteeld

marokko
8
11 feb '13
Marokkaanse sperziebonen worden veelvuldig in Nederland verkocht.

De sperziebonen uit Marokko die in Nederlandse supermarkten worden verkocht, zijn vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geteeld en verpakt. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) maandag in een onderzoeksrapport. Een van de grootste problemen is volgens de SOMO de onderdrukking van vakbonden. Twee van de vier sperziebonentelers die de SOMO selecteerde voor het onderzoek, leveren aan Nederlandse supermarkten.

Quality Bean Maroc (QBM) levert onder meer aan Albert Heijn, Jumbo/C1000 en Lidl. Guernikako levert sperziebonen aan Albert Heijn. SOMO stelt dat arbeiders bij deze leveranciers te weinig verdienen om rond te komen. Ze zouden als vee naar hun werk worden getransporteerd, worden blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen en regelmatig moeten overwerken zonder daarvoor betaald te krijgen.

De werkomstandigheden bij beide bedrijven komen volgens de SOMO niet overeen met de regels die de afnemende Nederlandse supermarkten zeggen te onderschrijven. De SOMO beveelt afnemers dan ook aan de arbeidsomstandigheden in Marokko rigoureuzer te laten aanpakken door onafhankelijke instanties. Leverancier Guernikako is volgens de SOMO een van de ergste.

Vakbonden zijn er niet en worden ook niet toegestaan, overwerk is verplicht en medewerkers krijgen geen bewijzen dat ze werkzaam zijn bij het bedrijf, zoals een medewerkerspas of loonstrookjes. Bij QBM is de situatie verhoudingsgewijs het minst erg, omdat bij dit bedrijf vakbonden in ieder geval worden toegelaten.

Zij spelen echter geen enkele rol bij het bepalen van de salarissen en van secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook zijn de arbeidsomstandigheden lang niet altijd veilig.

© Novum 2013
marokko
sperziebonen
nederland
supermarkt
marokkaanse economie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi