Midden-Oosten stevent af op watercrisis

algemeen
73
13 feb '13
De watercrisis in het Midden-Oosten is op een zorgwekkend punt gekomen.

In het Midden-Oosten is een enorme hoeveelheid zoet water verdwenen door slecht beheer en een toenemende vraag naar grondwater. Ook de droogte die in 2007 het Midden-Oosten in zijn greep had heeft een aanslag gepleegd op de zoetwatervoorraad. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In de studie, die vrijdag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Water Resources Research, wordt gekeken naar gegevens uit de periode 2003 tot 2010.

De gegevens zijn verzameld door twee satellieten van NASA. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de zoetwaterreserves in delen van Turkije, Syrië, Irak en Iran die langs de Tigris en de Eufraat liggen zijn afgenomen met 144 kubieke kilometer. Zestig procent van het water verdween door het leegpompen van ondergrondse waterbekkens. Twintig procent van de afname is het gevolg van het verdwijnen van oppervlaktewater en nog eens twintig procent verdween door de droogtegolf.

"De snelheid waarmee het water verdwijnt is een van de hoogste ter wereld", aldus de schrijvers van het rapport. De studie is opnieuw een bewijs dat de watercrisis in het Midden-Oosten steeds erger wordt. De komende decennia kan dit leiden tot ernstige watertekorten. De Wereldbank heeft eerder in een rapport al geconcludeerd dat het grootste probleem voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten een tekort aan water is.

© Novum 2013
midden-oosten
water
watercrisis
nasa
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?