Namaakspullen Marokko miljarden waard

economie
8
14 feb '13
De totale waarde van de markt voor nagemaakte merkgoederen is gigantisch.

Het Marokkaans Bureau voor Industriële goederen (OMPIC) deed onderzoek naar de markt voor namaakgoederen. In het rapport 'de economische impact van namaak in Marokko' toont aan dat de markt goed is voor een bedrag tussen de 6 en 12 miljard dirham. Het bureau maakte daarbij de koppeling naar het bruto binnenlands product en kwam uit op een percentage tussen de 0,7 en 1,3%. De markt zorgt voor een verlies van 1 miljard dollar aan belastingen en er verdwijnen 30.000 banen door namaakspullen. 

Wettelijk gezien zijn industriële eigendommen zoals merkkleding beschermd door de Marokkaanse wet maar de handhaving is te min om handelaren en makers van goederen af te schrikken. Marokko gaat nu gebruik maken van aanbevelingen en de ondersteuning van landen met meer ervaring op dit gebied. Denk daarbij aan Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Italië en Turkije. De minister van Industrie, Handel en Nieuwe Technologieën, Abdelkader Amara, zegt de studie te waarderen en roemt het initiatief.

De voorzitter van het Algemeen Verbond van Ondernemingen in Marokko, Meryem Bensalah Cheqroun zegt dat de omvang van het probleem alarmerend is. Volgens haar is de markt voor namaakgoederen goed voor zo'n tien procent van de internationale handel. Ook ziet ze gevaren voor de consument omdat de vervalsers van producten de norm van hygiëne en veiligheid niet respecteren. Daarom moet een grootschalige actie tegenstand bieden maar kan deze alleen gehouden worden met een goede samenwerking tussen de publieke en private sector.

© Redactie 2013
marokko
namaak
markt
marokkaanse economie
bbp
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi