Een van laatste Arabieren opgepakt in Timboektoe na interview

buitenland
18
15 feb '13
In Timboektoe vreest de Arabische minderheid voor hun leven.

Een van de laatste Arabische mannen die nog in Timboektoe woonde, is donderdag, enkele uren nadat hij een interview had gehad met een politieke wetenschapper, door militairen afgevoerd. Volgens kennissen en getuigen waren zijn handen geboeid en werd hij in een pick-uptruck weggevoerd. Timboektoe werd twee weken geleden door Franse en Malinese troepen bevrijd uit de handen van radicaalislamitische opstandelingen.

Veel Arabieren en Toearegs, minderheden in het noorden van Mali, hebben vervolgens de wijk genomen om niet slachtoffer te worden van vergeldingsacties van Malinezen die hen betichten van samenwerking met de aan Al-Qaida gelieerde rebellen. Ali Ould Mohamed Kalbali (70) was een van de weinige Arabieren die niet uit Timboektoe wegtrokken.

Donderdagochtend sprak hij met de politieke wetenschapper Pierre Piccinin da Prata, die hem vroeg hoe het was om op een moment als dit als onderdeel van de Arabische minderheid in Timboektoe te wonen. Piccinin liet later weten dat Kalbali hem verzekerde dat hij goed behandeld werd en niet vreesde voor zijn veiligheid. Twee uur na het interview - hij stond op het punt terug te keren naar de Malinese hoofdstad Bamako - kreeg Piccinin een telefoontje dat Kalbali door soldaten was meegenomen.

"Hij is een oude man. Volgens zijn identiteitskaart is hij in 1943 geboren. Hij had een winkeltje, waarin drie blikjes sardines en twee pakken suiker stonden", aldus Piccinin. Een buurvrouw zag dat Kalbali werd afgevoerd. Hij trilde zo erg dat de militairen hem ruw in de achterbak van een pick-uptruck duwden. Een woordvoerder van het Malinese leger wilde niet zeggen of Kalbali inderdaad is gearresteerd.

Een buurman van de oude man, M'Barka Houdhoud, zei dat Kalbali bij de legerbasis een stier ten geschenke had afgegeven, omdat hij vreesde voor zijn veiligheid. Hij werd toen begeleid door een lokale wijkchef.

Kalbali's zoon liet weten te vrezen voor het leven van zijn vader.

© Novum 2013
timboektoe
mali
arabieren
arabische wereld
ali ould mohamed kalbali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi