'Tientallen doden in Syrië bij strijd om luchthaven Aleppo'

buitenland
5
15 feb '13
Syrië heeft een bloederige dag achter de rug.

Bij zware gevechten om de internationale luchthaven van Aleppo en de luchtmachtbasis Nairab in de buurt van het vliegveld zijn de afgelopen twee dagen zo'n honderdvijftig rebellen en militairen van het regeringsleger om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd. Woensdag lanceerden de rebellen een groot offensief op de luchthaven.

Een legerbasis in de buurt, de 'Brigade 80'-basis, die dient ter verdediging van het gebied, is inmiddels voor het grootste deel in handen van de rebellen. Vrijdag bestookten beide partijen elkaar met raketgranaten. "De operatie gaat door totdat we de luchthaven en Nairab in handen hebben", aldus een bevelhebber van de rebellen.

Als de rebellen de luchthaven en de nabijgelegen luchtmachtbasis in handen krijgen, dan zouden de rebellen een belangrijk strategisch voordeel hebben. Bovendien zouden ze via de luchthaven allerhande steun kunnen ontvangen. Voordat de rebellen de luchthaven kunnen gebruiken, moet echter eerst de hele stad Aleppo worden ingenomen.

Dat kon nog wel eens lastig blijken. De strijd in de stad is verworden tot een loopgravenoorlog.

© Novum 2013
arabische lente
syrië
aleppo
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi