'Syrië wil praten over oplossing'

buitenland
29
17 feb '13
Het Syrische regime zegt te willen praten over een vreedzame oplossing.

Wil de Syrische regering kunnen volhouden dat zij uit is op een vreedzame oplossing voor de burgeroorlog, dan moet Damascus het aanbod van de oppositie aannemen en vredesbesprekingen beginnen. Dat heeft de internationale gezant voor Syrië, Lakdar Brahimi, zondag gezegd.

Brahimi, die bemiddelt namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga, schaart zich achter de oproep aan president Bashar Assad die de leider van de Syrische oppositie onlangs deed. Voorzitter Mouaz al-Khatib van de Syrische Nationale Alliantie heeft met zijn aanbod 'de deur geopend', vindt Brahimi.

Damascus heeft Al-Khatibs uitnodiging voor onderhandelingen tot dusverre genegeerd. De Syrische regering nam in het verleden het standpunt in dat overleg alleen mogelijk is zonder voorwaarden vooraf.

Al-Khatib wil niet praten met de president of leden van de veiligheidsdiensten. Hij eiste bovendien dat het Assadbewind voor het begin van de besprekingen alle vrouwelijke politieke gevangenen vrijliet. Dat ultimatum is strikt genomen vorige week zondag verstreken.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
assad
arabische liga
brahimi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?