Twee vervolgd om gruwelijke heksenmoord

buitenland
20
18 feb '13
De 'heks' werd deze maand levend in brand gestoken.

De politie in Papoea-Nieuw-Guinea heeft maandag besloten tot de vervolging van twee personen die verdacht worden van de moord op een vrouw die van hekserij was beticht. De vrouw werd eerder deze maand de kleren van het lijf getrokken, vastgebonden en vervolgens in brand gestoken. Het gruwelijke spektakel trok honderden toeschouwers, onder wie veel kinderen. Sommigen namen foto's van het gebeurde.

De 20-jarige Kepari Leniata was door verwanten van een 6-jarig jongetje dat in het ziekenhuis was overleden beticht van hekserij. Zij zou de dood van het kind hebben veroorzaakt. De verwanten en hun medestanders grepen de vrouw, bewerkten haar met een gloeiend hete ijzeren staaf, bonden haar vast op een hoop oude autobanden en vuilnis, overgoten haar met benzine en lieten haar levend verbranden.

Dat gebeurde in Mount Hagen, de hoofdstad van de provincie Western Highlands. De twee verdachten zouden de moeder en een oom van het 6-jarige jongetje zijn. Aanvankelijk werden veertig personen aangehouden, maar de anderen werden uiteindelijk wegens een gebrek aan bewijsmateriaal weer vrijgelaten. Volgens de politie zullen er nog wel nieuwe aanhoudingen volgen.

In Papoea-Nieuw-Guinea worden onfortuinlijke gebeurtenissen vaak geweten aan hekserij. Van oudsher was het de taak van medicijnmannen om met hun toverkunsten deze hekserij ongedaan te maken. De laatste jaren echter wordt steeds vaker tot grof geweld overgegaan.

© Novum 2013
heks
moord
verbranding
kepari leniata
sihr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?