Doellijntechnologie op WK in Brazilië

sport
1
19 feb '13
Op de Confederations Cup wordt komende zomer gewerkt met doellijntechnologie.

Een jaar later gebeurt dat ook op het WK. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA dinsdagmiddag bekend. Beide toernooien worden gespeeld in Brazilië. In december werd al succesvol geëxperimenteerd met doellijntechnologie op het WK voor clubteams in Japan. De FIFA hakt begin april de knoop door welk systeem gebruikt gaat worden. Geïnteresseerde bedrijven worden in maart uitgenodigd voor een inspectiebezoek aan de stadions die als gastheer dienen van de Confederations Cup.

Twee systemen, het Duitse Goalref en het Engelse Hawkeye, voldoen al aan de door de FIFA gestelde eisen en werden recentelijk gebruikt tijdens het WK voor clubteams. Afgelopen zomer besliste spelregelcommissie IFAB dat doellijntechnologie mag worden ingevoerd in het voetbal. Dat was een grote stap in de conservatieve voetbalwereld. Het besluit om technische hulpmiddelen toe te staan, werd ingegeven door een fiks aantal arbitrale blunders op grote toernooien.

De FIFA, lange tijd tegenstander van doellijntechnologie, ging uiteindelijk overstag. Aanleiding was een duel tussen Engeland en Oekraïne op het afgelopen EK, waarbij de Oekraïners een zuiver doelpunt afgekeurd zagen worden. Mede daardoor werd het gastland uitgeschakeld. FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf toen aan het plaatsen van camera's op de doellijn als enige oplossing te zien.

Overigens is Blatters UEFA-collega Michel Platini pertinent tegenstander. De Fransman vindt de ontwikkeling van doellijntechnologie te duur.

© Novum 2013
fifa
sepp blatter
wk 2014
doellijntechnologie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi