Amnesty International uit stevige kritiek op Marokko

buitenland
16
22 feb '13
De mensenrechtenorganisatie schreef een rapport over de ontwikkelingen in Marokko.

Amndesty International kwam met het rapport nadat de protestbeweging 20 Februari woensdag haar tweede verjaardag vierde. Daarin staat dat Marokko niet stopt met het onderdrukken van protesten en daarmee ook de vrijheid van meningsuiting. 'Tot op de dag van vandaag zitten nog tientallen activisten vast in gevangenissen om geen andere reden dan het vreedzaam uiten van hun mening. Een aantal van hen heeft te maken met foltering en mishandeling tijdens hun bewaring', zo klonk het. 

Ann Harrison, adjunct-directeur van Amnesty in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zegt er niets van te begrijpen. Zij stelt dat de autoriteiten voortdurend critici onderdrukken met geweld en daarmee een minachting is van de nieuwe grondwet die in 2011 werd goedgekeurd. Het spreekt dan niet in het voordeel van de Marokkaanse autoriteiten als men het heeft over mensenrechten.

Zo moet de regering van Benkirane vreedzame protesten mogelijk maken zonder uitzicht op intimidatie of repressie. Ook mogen demonstranten in geen geval worden gearresteerd en moeten willekeurige arrestaties tot het verleden behoren. Harrison ziet ook graag dat er een onderzoek komt naar de verantwoordelijke personen die demonstranten intimideerden, zij moeten vervolgens voor de rechter komen.

Het is daarnaast van cruciaal belang dat de arrestanten een advocaat krijgen tijdens hun detentie. Vooral omdat zij het risico lopen op foltering en andere vormen van mishandeling. De kritische geluiden in het rapport lijken echter aan dovemans oren gericht gezien premier Benkirane tegen de onderdrukking van demonstranten is. Desondanks verklaarde hij onlangs dat demonstranten geen heilige personen zijn en gewoon de cel in gaan als zij wetten overtreden. 

Het houden van demonstraties en protesten zonder vergunning is ook in Marokko niet toegestaan.

© Redactie 2013
marokko
amnesty international
20 februari
protest
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?