Syrië wil onderhandelen met rebellen

buitenland
46
25 feb '13
Mogelijk komen er onderhandelingen tussen beide partijen.

De Syrische regering is bereid om te onderhandelen met de rebellen die het regime van president Bashar Assad ten val willen brengen. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag in Rusland gezegd. Het is de eerste keer dat een hooggeplaatste Syrische regeringsfunctionaris in het openbaar voorstelt te praten met de rebellen. Of het regime nog voorwaarden aan het overleg verbindt, zoals de ontwapening van de rebellen, zei Al-Moallem niet.

"We zijn klaar voor een dialoog met eenieder die dat wil", aldus Al-Moallem. "Zelfs met diegenen die bewapend zijn. We zijn ervan overtuigd dat hervormingen alleen tot stand zullen komen door een dialoog, niet door bloedvergieten." Rusland, de trouwste bondgenoot van het Syrische regime, bood vorige week aan om samen met de Arabische Liga als bemiddelaar op te treden bij onderhandelingen tussen de Syrische regering en de rebellen.

Het is onwaarschijnlijk dat de Russische regering dat voorstel zou hebben gedaan als ze niet van tevoren had geweten dat Syrië er oren naar zou hebben. Het is nog maar de vraag hoe de Syrische rebellen op het aanbod van Al-Moallem zullen reageren. De oppositie bestaat uit tientallen verschillende groepen en er is geen duidelijke leider.

De stafchef van het Vrije Syrische Leger, generaal Salim Idriss, zei eerder deze maand in een interview met tv-zender Al-Arabiya wel te willen onderhandelen, maar alleen als Assad en de zijnen eerst opstappen.

© Novum 2013
salim idriss
arabische lente
syrië
walid al-moallem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?