Sabir K. mag worden uitgeleverd aan VS

algemeen
15
26 feb '13
Terreurverdachte Sabir K. mag van de rechtbank worden uitgeleverd aan de VS.

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag alle bezwaren die hij had aangevoerd tegen zijn uitlevering afgewezen. De afwijzing betekent nog niet dat K. direct wordt uitgeleverd. Zijn advocaat stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. K. wordt in de VS verdacht van het voorbereiden van terreurdaden. Hij stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging.

Als dat het geval zou zijn, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank zegt geen concrete aanwijzingen te zien dat de Amerikaanse autoriteiten hierbij betrokken zijn geweest. Ook voerde K. aan dat de detentieomstandigheden in de VS zo slecht zijn dat zijn mensenrechten dreigen te worden geschonden. Volgens de rechtbank is dat niet het geval. Daarnaast wijst de rechtbank erop dat hij in de VS niet door een militaire rechtbank wordt berecht en dat hij de straf in Nederland mag uitzitten als hij een celstraf krijgt.

De rechtbank heeft meegewogen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft toegezegd dat K. alleen wordt uitgeleverd als de VS als de behandeling van zijn psychische problemen daar wordt voortgezet. K. zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis en een depressie.

K.'s advocaat André Seebregts zegt in een reactie dat hij meteen doorgaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat zal Nederland met een zogenoemde interim measure vragen de uitlevering nog even uit te stellen, zegt hij. "Wat ze dan eigenlijk zeggen komt neer op: wacht even, we moeten nog even wat uitzoeken. Ik stuur het vonnis van de rechtbank vandaag nog door."

Uiterlijk volgende week dinsdag moet het Europees Hof beslissen over de uitlevering van K., maar waarschijnlijk gebeurt dat al eerder, zegt Seebregts. Als het Europees Hof de uitlevering goedkeurt, is er volgens Seebregts niets meer aan te doen.

© Novum 2013
sabir k
vs
den haag
terreurverdachte
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?