In Marokko lust men vooral een biertje

buitenland
15
27 feb '13
Marokko kende in 2011 een lichte stijging van het alcoholgebruik.

Uit officiële cijfers, gepubliceerd door Hespress, blijkt dat er in dat jaar 118,1 miljoen liter wijn, bier en andere alcoholische dranken is geconsumeerd. Dat betekende een stijging van 0,5% ten opzichte van 2010, toen Marokkanen 117,5 miljoen liter alcohol achterover sloegen. Het daadwerkelijke aantal liters ligt waarschijnlijk vele malen hoger omdat men vooral op het platteland veel smokkelwaar en traditionele dranken nuttigt.

Daar maakt men veel drank uit bijvoorbeeld gedroogde vijgen of dadels. Ondanks het feit dat Marokkanen minder bier drinken blijft dat het geliefdste drankje als het gaat om alcohol: 80,7 miljoen lieter, oftewel 68,3% van het totale verbruik. Vooral de hogere belastingen en de val van de ramadan in zomermaanden is niet goed voor de alcoholsector in Marokko. Iets wat de regeringspartij PJD overigens graag ziet.

De Marokkaanse regering buigt zich al maanden over een herziening van alcoholbeleid in het land. Officieel mogen alleen toeristen alcohol nuttigen in het land maar sinds de opkomst van supermarkten zoals Marjane is het kinderspel om als Marokkaan aan je alcohol te komen. Abdelilah Benkirane ziet in de toekomst graag dat de marketing voor alcohol aan banden gelegd zal worden.

© Redactie 2013
marokko
bier
alcohol
haram
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?