Zelfmoord meisje Marokko nog niet uit gevarenzone

buitenland
28
27 feb '13
Het meisje dat in januari zelfmoord probeerde te plegen is nog niet uit de gevarenzone.

Een video waarin de zelfmoordpoging te zien was schokte heel Marokko. Het dienstmeisje sprong van de vijfde verdieping en werd gered door een man die haar val brak maar de heldendaad zelf met de dood moest bekopen. Nieuwsmedium Yabiladi wilde weten hoe het met het meisje gaat en bezocht haar in een opvangcentrum in Casablanca. Het meisje krijgt nu de nodige ondersteuning van de Democratische Liga voor Vrouwenrechten.

Fouzia Assouli is de voorzitter van de vrouwenorganisatie en sprak over Nassima, die eerder in de Marokkaanse media Nora werd genoemd. 'Het gaat steeds beter en ze neemt regelmatig een bezoek aan het ziekenhuis. Het is echter de psychologische kant van het verhaal dat het ergst is, ze is erg kwetsbaar en nog niet uit de gevarenzone. Er is altijd een risico voor herhaling van zelfmoord', aldus Assouli. 

Een psycholoog volgt Nassima om haar mentaal op orde te krijgen door onder meer een vernieuwde band op te bouwen met haar ouders. De communicatie tussen ouders en kind verloopt zeer moeizaam omdat Nassima zich terughoudend toont over het spreken met haar ouders. Het meisje werd sinds haar veertiende niet naar school gestuurd maar moest als dienstmeid werken in Marrakech en Casablanca. 

Het geringe salaris verdween direct in de portemonnee van haar ouders. Ook zal ze nooit vergeten dat ze in 2010 werd verkracht, wat haar uiteindelijk tot zelfmoord dreef. 'We proberen de ouders ertoe bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen. Het kost een hoop werk maar vooral de moeder lijkt betrokken te zijn bij de zorgwekkende situatie van haar dochter', sprak Assouli verder.

De inspanningen van de vereniging om het leven van Nassima op orde te krijgen is geen makkelijke, zo erkende de voorzitter. 'Dit is een zware last voor ons! Het is niet aan ons om de leiding te nemen maar aan de staat, maar we konden haar niet op straat laten', zo betreurde ze het ontbreken van een psychiatrisch centrum in Marokko, die geschikt is voor jonge mensen die zelfmoord willen plegen.

Normaliter richt haar organisatie zich vooral op de ondersteuning van vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Assouli legde dit probleem al vaker voor aan verschillende parlementariërs maar kreeg geen antwoord. Een terugkeer naar haar familie zit er voorlopig dan ook niet in.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2013
marokko
nassima
casablanca
zelfmoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?