Kerry praat met Saoedi-Arabië over Syrië en Iran

buitenland
29
4 mrt '13
De vergadering zal vooral gaan om Syrië, maar ook Iran staat op het programma.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is in Saoedi-Arabië om de crisis in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië en het atoomprogramma van Iran te bespreken. Kerry spreekt maandag met zijn ambtgenoten uit Saudi-Arabië, Koeweit, Bahrein en Oman. Ook de Saoedische kroonprins Salman bin Abdul-Aziz zal de gesprekken bijwonen.
 
Saoedi-Arabië en diverse andere Golfstaten zouden zich inlaten met de levering van wapens aan de Syrische rebellen. Deze soennitische landen maken zich net als het Westen grote zorgen over de nucleaire ambities en geldingsdrang van het sjiitische Iran. Het Westen levert ook hulp aan de rebellen, maar is nog niet op het punt aanbeland dat ook wapentuig wordt gestuurd.

Kerry spreekt in Riyad ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Over twee weken reist de Amerikaanse minister met zijn chef president Barack Obama naar Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië om een manier te vinden het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen te herstarten.

Later deze week reist Kerry nog naar de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Woensdag keert hij terug naar Washington.

© Novum 2013
syrie
saoedi-arabië
arabische wereld
vs
kerry
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?