Marokkaanse Zorro jaagt met camera op corrupte agenten

buitenland
39
4 mrt '13
De Marokkaanse Zorro die corrupte politieambtenaren filmt heeft zijn identiteit vrijgegeven.

Mounir Agueznay, ook wel de sniper van Targuist genoemd, filmde jarenlang agenten terwijl zij smeergeld aannamen. In 2007 slaagde hij erin om met een kleine camera ambtenaren van de Koninklijke Gendarmerie op te nemen in de buurt van zijn dorp. Op de video van ongeveer tien minuten was te zien hoe agenten werden omgekocht door automobilisten, buschauffeurs en bestuurders van motorrijders.

Destijds zorgde dat voor een storm van verontwaardiging waarop Agueznay besloot om verder te gaan met het ontmaskeren van de agenten. In de zes jaar als 'Zorro' maakte hij samen met vrienden tientallen andere soortgelijke video's. Het karakter zonder gezicht werd alom bekend maar men kon hem nog niet plaatsen, tot voor kort dus. In een interview met persbureau AFP laat hij zijn gezicht zien en doet zijn verhaal.

Hoewel Marokko onlangs een wet invoerde voor het decriminaliseren van het klokkenluiden in geval van corruptie zijn de bezigheden van Mounir omstreden. 'Om wraak op mij te nemen arresteerden ze mijn broer Redouan in oktober vorig jaar en beschuldigden hem van drugshandel. Hij moest een jaar doorbrengen in de gevangenis.' Hij is dan ook teleurgesteld in de regering onder leiding van de islamitische Abdelilah Benkirane.

De jongeman stelde zich verkiesbaar voor de islamitische PJD partij in Targuist tijdens de verkiezingen in november 2011 maar ondanks een overweldigende overwinning werd hij niet verkozen. 'Ik geloofde echt in de verkiezingsslogan tegen corruptie en echte transparantie van de PJD. Ik dacht dat dingen zouden veranderen maar helaas heeft de regering geen concrete stappen in deze richting genomen.'

De premier van Marokko is echter van mening dat de strijd tegen de corruptieplaag een kwestie van 'tijd' is.

© Redactie 2013
marokko
sniper
targuist
mounir agueznay
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?