Vijftig miljoen extra voor aanpak jeugdwerkloosheid

economie
1
5 mrt '13
Het kabinet trekt dit jaar en in 2014 vijftig miljoen euro extra uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Ook komt er een ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en zijn collega van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Van de vijftig miljoen gaat 25 miljoen naar het programma 'School Ex', dat als doel heeft om jongeren langer door te laten leren in het mbo. Hierbij is het vooral van belang dat jongeren kiezen voor opleidingen met een goed beroepsperspectief, bijvoorbeeld in de techniek.

De andere helft gaat naar de arbeidsmarktregio's, waar gemeenten samen met andere partijen jongeren aan de slag kunnen helpen. Hierbij wordt voortgeborduurd op de regionale werkwijze die in 2009 bij het Actieplan Jeugdwerkloosheid tot stand kwam. Van de vijftig miljoen is 35 miljoen afkomstig uit de honderd miljoen die het kabinet in december al beschikbaar stelde voor de versteviging van de positie van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt.

Het kabinet voegt hier nog vijftien miljoen aan toe. De ambassadeur wordt aangesteld om de bestrijding van jeugdwerkloosheid een gezicht te geven. Hij wordt benoemd voor twee jaar, en moet alle betrokken partijen zoals gemeenten en werkgevers bij elkaar brengen om zo de kans op een baan voor werkloze jongeren te vergroten. Asscher hoopt binnen enkele weken bekend te maken wie de ambassadeur wordt, lichtte hij tijdens een persbijeenkomst toe.

"De ambassadeur moet de zaak bezielen en eraan sleuren", zei de vicepremier over diens taak. Hij moet de regio's langsgaan en 'concrete deals' sluiten met de opleidingen, gemeenten en werkgevers over stageplaatsen en banen. "Het zal een forse inspanning vergen." Asscher en Bussemaker willen verder dat de sociale partners afspraken gaan maken over stageplekken en leerbanen.

Het kabinet is bereid om onder voorwaarden financieel bij te dragen aan deze plannen. Asscher verwacht veel van het Techniekpact dat het kabinet met de sociale partners en onderwijsinstellingen dit voorjaar wil sluiten. Dat moet niet alleen banen opleveren maar ook de schaarste aan technici terugdringen. De jeugdwerkloosheid steeg van 9,8 procent in 2011 tot vijftien procent in 2013.

In januari was 7,5 procent van de totale beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid slaat extra hard toe bij schoolgaande jongeren die op zoek zijn naar een stage of leerwerkbaan, jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een niet-westerse achtergrond. Asscher wilde geen percentage noemen waarmee de werkloosheid onder jongeren moet gaan dalen als gevolg van zijn plannen.

Wel verwacht hij dat de duur van de werkloosheid wordt verkort en dat jongeren in de tussentijd hebben gewerkt aan hun vaardigheden. "Dan zijn ze veel kansrijker."

© Novum 2013
jeugdwerkloosheid
wekloos
uitkering
jongeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?