Arabische landen en VS hand in hand tegen Syrië en Iran

buitenland
143
5 mrt '13
De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië hebben maandag een verenigd front gepresenteerd tegen Iran en Syrië.

Zij waarschuwden de Syrische president Bashar Assad dat zij de steun aan de opstandelingen in zijn land opvoeren als hij niet aftreedt. Verder lieten zij Iran weten dat de tijd voor een diplomatieke oplossing voor de zorgen over zijn atoomprogramma op begint te raken. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Saoedische ambtgenoot prins Saud al-Faisal verklaarden op een persconferentie dat Assad alle aanspraken op het rechtmatige leiderschap van Syrië heeft verspeeld.

Ook zeiden zij dat aanvallen met Scud-raketten, zoals onlangs op tegenstanders in Aleppo, door de internationale gemeenschap niet zullen worden geduld. Saud zei dat zijn land niet voorbij kan gaan aan de wreedheid van Assad tegen zijn eigen volk.

Wapens
Hij zei tegenover Kerry te hebben benadrukt dat de Syrische bevolking in staat moet worden gesteld zichzelf te verdedigen tegen 'de moordmachine van het regime', te meer omdat Assad wapens blijft krijgen van 'derde partijen', waarmee hij Iran en Rusland bedoelde.

Algemeen wordt aangenomen dat Saoedi-Arabië en andere Golfstaten de rebellen in Syrië van wapens voorzien. "Saoedi-Arabië zal alles doen wat in zijn vermogen ligt", zei hij. "Wij kunnen niet blijven zwijgen. Moreel hebben wij een plicht." De Verenigde Staten weigeren verzoeken van de Syrische oppositie om wapens en munitie, omdat deze in handen van islamitische extremisten kunnen vallen.

Kerry wilde niet ingaan op de vraag of wapens die Saoedi-Arabië en andere landen leveren een bron van zorg zijn. In plaats daarvan hekelde hij hardop Iran, Hezbollah en Rusland voor het bewapenen van het Syrische regime. De VS willen wel voedsel en medicamenten aan het Vrije Syrische Leger leveren. Europese bondgenoten als Groot-Brittannië en Frankrijk overwegen defensieve wapens te verstrekken.

Kerry zei dat de VS zich 'met onze vrienden zullen blijven inspannen om de Syrische oppositie te versterken opdat hopelijk een vreedzame oplossing kan worden bereikt, maar, zo niet, de druk op Assad wordt vergroot'. Hij voegde eraan toe dat Assad 'zijn land vernietigt, en al doende ook zijn volk, om vast te houden aan macht die niet meer de zijne is'.

Iran
Kerry sprak in Saoedi-Arabië ook over het overleg met Iran over het Iraanse atoomprogramma. Het venster naar een diplomatieke oplossing 'kan niet oneindig open blijven', zei hij. Saud sprak de hoop uit dat de onderhandelingen 'een eind maken aan dit probleem en het niet alleen indammen'. Ook hij zei dat 'de klok tikt' en dat de onderhandelingen niet eindeloos kunnen voortduren.

Behalve met Saud en de Saoedische kroonprins voerde Kerry in Riyad ook besprekingen met zijn ambtgenoten uit Koeweit, Bahrein en Oman, die allemaal de Iraanse bedoelingen wantrouwen.

Palestina
Kerry had ook een onderhoud met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Het gesprek vond twee weken plaats voor het geplande bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël.

© Novum 2013
vs
saoedi-arabië
syrie
arabische lente
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?