Dertien nieuwe doden door Diane-35-pil
Nog eens dertien vrouwen zijn mogelijk overleden door het slikken van de Diane-35-pil.
05 March 2013
lifestyle

Dat stelt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb dinsdag. Het gaat om gevallen die mogelijk zijn veroorzaakt door de zogenoemde derde en vierde generatie hormonale anticonceptiepillen. De sterfgevallen komen boven op de elf eerdere meldingen. De sterfgevallen deden zich voor in de periode 1996 tot en met 2012. Lareb kreeg over deze generatie pillen in totaal 1143 meldingen.

Bij de dertien meldingen met een dodelijke afloop was twaalf maal sprake van trombose of embolie. Eenmaal werd alleen het overlijden gemeld zonder onderliggende oorzaak. Zaterdag werd duidelijk dat het slikken van de Diane-35-pil van de eerste en tweede generatie mogelijk een verband heeft bij de dood van elf vrouwen.

Het ging in bijna alle gevallen om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Lareb benadrukt dat een melding niet betekent dat er ook een daadwerkelijk verband bestaat tussen de klacht en de pil. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet eerder dinsdag in de Kamer weten de Diane-35-pil niet uit de handel te nemen.

Vrouwen die de pil slikken, zouden dan moeten overschakelen op een andere pil en daar zijn ook risico's aan verbonden, aldus de minister. Huisartsen mogen de pil voorlopig niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten, omdat de risico's het grootst zijn in de eerste maanden van het gebruik.

Frankrijk wil de pil uit de handel nemen, naar aanleiding van het overlijden van diverse gebruiksters.

© Novum 2013
diane 35
pil
vrouwen
lareb
waarschuwing
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi