Nederlandse miljoenen voor hulp Syrië

algemeen
0
6 mrt '13
Nederland trekt 3,5 miljoen euro uit voor Syrië.

Het geld is bestemd voor humanitaire hulp aan slachtoffers van het geweld van het door burgeroorlog verscheurde Syrië. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag bekendgemaakt. Een deel van het geld is bedoeld als steun voor de Assistance Coordination Unit (ACU) van de Syrische oppositie, die ervoor moet zorgen dat humanitaire hulp in gebieden die in handen zijn van de oppositie aankomt.

Met het geld kan de ACU, dat de enorme hulpvraag niet aankan, het aantal stafleden vergroten. Andere donoren zoals Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten betalen voor huisvesting en capaciteitsopbouw van de ACU. Een ander deel van de Nederlandse miljoenen gaan op aan humanitaire hulp die wordt verzorgd door Save the Children en Stichting Vluchteling.

Deze bijdrage is voor eerste levensbehoeften als toiletten en eenvoudige bevallingskits, aldus de minister. Verder is er een bedrag van een half miljoen euro beschikbaar waarmee de Nederlandse speciale Syrië-adviseur vanuit Turkije snel kan inspelen op behoeften in Syrië. Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarbij wel hulpgoederen bij de grens staan, maar niet is nagedacht over de transportkosten.

"Of als er opeens ergens problemen zijn met drinkwater en er snel waterzuiveringsmaterialen nodig zijn", aldus Ploumen. Met deze nieuwe bijdragen heeft Nederland tot op heden in totaal ruim 32,5 miljoen euro hulp gegeven voor de circa negenhonderdduizend Syrische vluchtelingen in de buurlanden en miljoenen hulpbehoevenden binnen Syrië.

Daarnaast onderzoekt Nederland mogelijkheden om lokale besturen in de noordelijke gebieden te versterken en wordt gekeken of en hoe de watervoorziening in het noorden snel kan worden hersteld.

© Novum 2013
arabische lente
nederland
syrië
ploumen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?