Weer gif gevonden in Nederlandse melk

algemeen
11
6 mrt '13
Opnieuw is bij twee Nederlandse melkveehouders de kankerverwekkende stof aflatoxine gevonden.

Dat komt waarschijnlijk door geïmporteerd veevoer waar de gevaarlijke stof in zit, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag. De boeren mogen geen melk meer leveren. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) garandeert dat er geen gevaarlijke melk in de schappen ligt. Maandag werd bekend dat zes weken geleden melk van twee andere boeren te hoge concentraties van de stof bleken te bevatten.

Inmiddels leveren die bedrijven weer melk. Naar aanleiding van die vondst controleerde de NZO meer op aanwezigheid van de stof. Door die extra controles werd de stof dinsdag bij nog twee bedrijven gevonden en werd de NVWA op de hoogte gebracht, zegt een woordvoerder. Beide bedrijven haalden hun voer van dezelfde leverancier. Die is op de hoogte gesteld.

De NVWA onderzoekt of de koeien de stof daadwerkelijk via het veevoer hebben binnengekregen en of er meer bedrijven zijn waar dit speelt. Het is niet bekend hoe de stof bij de twee eerdere bedrijven terecht is gekomen. De stof bleek maandag ook voor te komen in maïs voor varkens. Het gaat om maïs uit Roemenië en Servië. Of deze maïs ook door de koeien van de nu getroffen bedrijven is gegeten, kon de woordvoerder van de NVWA niet zeggen.

De NZO meldt dat naar aanleiding van het besmette veevoer de controles op aflatoxine zijn geïntensiveerd.

© Novum 2013
melk
gif
gezondheid
nvwa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?