Noord-Korea dreigt Amerika met kernoorlog

buitenland
54
7 mrt '13
Noord-Korea heeft donderdag gedreigd met een preventieve nucleaire aanval op de Verenigde Staten.
Washington werkt toe naar een kernoorlog met Noord-Korea, zei een zegsman bij het ministerie van buitenlandse zaken in Pyongyang. Ondanks eerdere dreigementen van vergelijkbare aard beschikt Noord-Korea waarschijnlijk nog niet over een kernkop die klein genoeg is om een langeafstandsraket mee te uit te rusten. Wel zou het stalinistische land voldoende nucleair materiaal bezitten voor enkele eenvoudige atoombommen.

De oorlogsretoriek is niet ongebruikelijk, maar neemt de laatste dagen toe. Het land vreest de toorn van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die zich buigt over het instellen van nieuwe sancties tegen de machthebbers in Pyongyang. Een ontwerpresolutie van de hand van de VS en China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, wordt donderdag aan de lidstaten voorgelegd.

Nieuwe sancties leiden er alleen maar toe dat Noord-Korea sneller eerdere dreigementen voor 'krachtige tweede- en derdegraads tegemaatregelen' tegen zijn vijanden ten uitvoer brengt, aldus het ministerie in Pyongyang. "Op een gegeven moment valt een tweede Korea-oorlog niet meer te vermijden."
© Novum 2013
washington
vs
noord-korea
pyongyang
nucleair
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi