'Schaf gele kaart af en voer tijdstraf in'

sport
9
9 mrt '13
De gele kaart in het voetbal moet worden vervangen door een tijdstraf.

Ook moeten spelers en arbiters de regels beter leren kennen. Dat vindt ruim tachtig procent van de scheidsrechters, concludeert EenVandaag uit een onderzoek dat met de KNVB en scheidsrechtersvereniging COVS onder negentienhonderd arbiters is uitgevoerd. Het is het eerste grote onderzoek dat onder arbiters is uitgevoerd sinds grensrechter Richard Nieuwenhuizen eind vorig jaar fataal werd mishandeld.

Volgens veel ondervraagden schiet de kennis van de spelregels bij scheidsrechters en bij spelers vaak tekort. Dat zou vaak tot discussie en irritatie op het veld leiden.
Van de scheidsrechters vindt 84 procent dat alle spelers vanaf de junioren een verplichte spelregeltoets moeten afleggen. Ook vindt 86 procent dat alle scheidsrechters een basisopleiding moeten volgen.

Een tijdstraf, waar 82 procent voorstander van is, wordt in andere sporten zoals ijshockey al toegepast. In een rapport van elf sportbonden dat nog voor de dood van Nieuwenhuizen werd gemaakt, maar later naar buiten werd gebracht, werd in december geconcludeerd dat een gele kaart misdraging in de hand werkt. De tegenpartij zou dat namelijk als onrechtvaardig ervaren omdat die direct voordeel wil hebben als een tegenstander zich misdraagt.

De KNVB moet volgens de scheidsrechters strenger optreden tegen clubs waar veel incidenten voorkomen. Opgelegde tuchtstraffen zouden openbaar moeten worden gemaakt. In het verleden werd dit in het blad van de KNVB gedaan, maar tegenwoordig niet meer.

Van de scheidsrechters is 78 procent de afgelopen twee jaar uitgescholden, bedreigd of mishandeld. Dertien procent kreeg te maken met zwaar verbaal geweld of serieuze bedreigingen en elf procent is geschopt, geslagen of bespuugd. Dat wordt niet alleen door spelers, maar ook door trainers of toeschouwers gedaan.

Bijna de helft (48 procent) heeft incidenten met Nederlandse spelers meegemaakt en 46 procent kreeg het met spelers van Marokkaanse afkomst aan de stok. Van de ondervraagden had 31 procent een of meerdere incidenten met Turkse spelers. In grote steden lijkt het volgens EenVandaag vaker mis te gaan dan elders.

De KNVB presenteert over een kleine twee weken (20 maart) een actieplan om het geweld in te dammen. Dan gaat de voetbalbond verder in op de maatregelen die worden genomen.

© Novum 2013
geld
voetbal
knvb
covs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?