Huizen christenen Pakistan in brand wegens godslastering

buitenland
41
9 mrt '13
Een groep moslims heeft zich in Pakistan van een slechte kant laten zien.

Honderden mensen hebben zaterdag in de Pakistaanse stad Lahore, in het oosten van het land, een wijk aangevallen waar veel christenen wonen. De mensenmenigte stak huizen in brand, omdat een christen de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. De volkswoede ontstond vrijdag toen een moslim een christen beschuldigde van godslastering.

Hij zou kwetsende opmerkingen over de profeet Mohammed hebben gemaakt. Een grote menigte mensen trok vervolgens van een moskee naar de woning van de christen. De politie kwam tussenbeide en probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen. Honderden christenen ontvluchtten vrijdagnacht hun huizen uit vrees voor geweld. Zaterdag keerde de menigte terug en werden woningen geplunderd en in brand gestoken.

Ook kerken moesten het ontgelden en bijbels en kruizen gingen in vlammen op. Onder de christelijke bewoners van de wijk vielen geen gewonden. Wel liep een aantal agenten verwondingen op toen ze met stenen werden bekogeld. De agenten probeerden te voorkomen dat de woedende menigte de wijk in trok. Akram Gill, een bisschop in Lahore, zei echter dat aan het incident een ruzie tussen de christen en een moslim ten grondslag lag en dat er van godslastering geen sprake was.

De twee mannen waren volgens Gill eerder in de week met elkaar op de vuist gegaan. De islamitische man zou daarop het verhaal van de godslastering hebben verzonnen om de christen de vechtpartij betaald te zetten. Godslastering is een zware overtreding in Pakistan en kan leiden tot de doodstraf. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wachten zeker zestien op de voltrekking van hun doodsvonnis.

Nog eens twintig mensen zitten een levenslange celstraf uit wegens godslastering. Soms leiden beschuldigingen van godslastering ertoe dat grote groepen mensen het recht in eigen hand nemen.

© Novum 2013
moslims
pakistan
christenen
godslastering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?