Filipijnse blauwhelmen overgedragen aan Jordanië

buitenland
2
9 mrt '13
Volgens de rebellen beschermden ze de rebellen tegen het leger van Assad.

De 21 Filipijnse militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Golan, die sinds woensdag werden vastgehouden door Syrische rebellen, zijn zaterdag vrijgelaten en overgedragen aan de Jordaanse autoriteiten. Dat heeft Mokhtar Lamani, de vertegenwoordiger in Damascus van speciaal gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi, gezegd.

De Filipijnse blauwhelmen werden door Syrische opstandelingen vastgehouden in het dorp Jamlah, niet ver van de bestandslijn met Israël. Ze maken deel uit van de VN-macht die al bijna veertig jaar toeziet op een bestand tussen Israël en Syrië. De blauwhelmen werden woensdag met hun voertuigen tegengehouden door rebellen die zich de Martelaren van de Yarmouk-Brigades noemen.

Ze werden ondergebracht in de kelders van vier of vijf huizen in Jamlah. De blauwhelmen zouden in eerste instantie pas worden vrijgelaten als het Syrische leger zich zou terugtrekken uit het gebied rondom Jamlah. Toen de ontvoering echter wereldnieuws werd, besloten de rebellen met de VN te onderhandelen.

Vrijdag werd een reddingsmissie opgeschort vanwege beschietingen door het Syrische regime in het gebied rondom Jamlah. Zaterdag was een team van de VN onderweg naar het dorp. De missie moest echter worden afgebroken vanwege gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger in het gebied.

Daarop besloten de rebellen de blauwhelmen naar de Jordaanse grens te escorteren.

© Novum 2013
filipijnen
mokhtar lamani
syrië
arabische lente
jordanië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?