Woede na veroordelingen om voetbalrellen Egypte

buitenland
30
9 mrt '13
Tientallen voetbalfans hebben de doodstraf gekregen voor hun aandeel in de dodelijke rellen.

Vermoedelijke supporters van de Egyptische voetbalclub Al-Ahly hebben zaterdag het hoofdkantoor van de Egyptische voetbalbond in Caïro bestormd en in brand gestoken. Eerder op de dag bekrachtigde een rechter het doodsvonnis voor 21 voetbalfans. Zeven agenten werden echter vrijgesproken van betrokkenheid bij dodelijke voetbalrellen in februari vorig jaar.
Vorig jaar februari braken rellen uit na een wedstrijd tussen de voetbalclubs Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Caïro.

Bij de rellen kwamen 74 mensen om het leven. Het proces naar aanleiding van de rellen heeft de afgelopen weken al herhaaldelijk geleid tot geweld en onlusten. Toen 21 voetbalfans, overwegend supporters van Al-Masry, eind januari ter dood werden veroordeeld, braken er in de Port Said hevige rellen uit. Zo'n veertig mensen kwamen bij de onlusten om het leven, de meesten werden doodgeschoten door de politie.

Zaterdag bekrachtigde de rechtbank het doodsvonnis. Daarnaast werd de straf voor 52 anderen bekendgemaakt. De voormalig veiligheidschef van Port Said, Essam Samak, kreeg vijftien jaar cel. Vijf verdachten kregen levenslang en nog eens negen verdachten kregen net als Samak vijftien jaar cel opgelegd. Zes keer werd tien jaar cel opgelegd en in twee gevallen bleef het bij vijf jaar.

Een verdachte moet een jaar de cel in. Nog eens 28 verdachten, onder wie zeven agenten, werden vrijgesproken. Duizenden supporters van Al-Ahly hadden zich zaterdag bij de thuisbasis van hun voetbalclub in Caïro verzameld. Kort na de uitspraak van de rechter trokken duizenden supporters naar het centrum van de hoofdstad waar de Egyptische voetbalbond zijn hoofdkantoor heeft.

Het gebouw werd bestormd en vervolgens in brand gestoken. Ook een nabijgelegen gebouw van de politie moest het ontgelden en werd in brand gestoken. Boven het centrum van Caïro stegen dikke zwarte rookwolken op. In Port Said gingen honderden mensen de straat op om uiting te geven aan hun woede. Veel inwoners van de stad menen dat het proces politiek gemotiveerd was en dat autoriteiten op hand waren van Al-Ahly.

Ze scandeerden leuzen gericht tegen de regering van president Mohammed Morsi. "Er is altijd nog het hoger beroep", zei voetbalsupporter Islam Ezzedin. "We zijn geen boeventuig. Ik hoop bij Allah dat als er een hoger beroep komt we weten dat we in land van recht en gerechtigheid leven."

© Novum 2013
al-ahly
caïro
port said
arabische lente
egypte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?