Marokko grootste exporteur van cannabis

algemeen
34
12 mrt '13
Marokko blijft de belangrijkste exporteur van cannabis volgens een internationale drugsbrigade.

International Narcotics Control Board (INCB) schreef een rapport over drugsexport in 2012 waarin het de grote rol van Marokko bevestigde. Marokkaanse cannabis gaat vooral naar Europa waarmee het werelddeel dan ook de eerste markt is. De grote partijen illegale cannabis komt in Europa door vooral het gebruik van speedboten en andere kleine niet-commerciële vaartuigen.

De drugs komen via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnen terwijl ook de haven van Tanger een belangrijk doorvoerpunt is voor handelaren en smokkelaars. Ondanks de koppositie neemt Marokko wel steeds meer drugs in beslag en is het druk bezig met het vernietigen van cannabisteelt. Zo werd 138 ton in beslag genomen en vernietigden de autoriteiten 47.400 hectare. 

Hoewel Afghanistan een belangrijke concurrent is en Egypte in mindere mate blijft Marokko de onbetwiste leider in deze markt. Wel maakte INCB melding van de succesvolle aanpak van de Marokkaanse regering. Marokko moet wel oppassen dat het een groot doorvoerland van cocaïne in wording is. Volgens beschikbare informatie gebruiken smokkelaars Marokko steeds vaker als tussenstop voor hun cocaïnesmokkel uit Zuid-Amerika naar Europa. 

Afrikanen gebruiken overigens steeds vaker de 'Marokkaanse manier' van drugsproductie. Leiders in West-Afrika zijn Ghana, Nigeria, Senegal en Togo. In Centraal-Afrika is Congo marktleider. In het oosten produceren Ethiopië, Kenia en Tanzania het meest als het gaat om cannabis. In het zuiden van Afrika gelden Zuid-Afrika, Malawi, Swaziland en Zambia als marktleiders.

© Redactie 2013
marokko
cannabis
export
incb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?