'Ga niet naar politiebureau bij vermissing kind'

algemeen
4
14 mrt '13
Ouders moeten altijd meteen 112 bellen als hun kind wordt vermist en niet eerst naar het politiebureau gaan.

Bij de meldcentrale zitten deskundigen die sneller kunnen handelen, concludeert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een donderdag gepubliceerd onderzoek. De ombudsman stelde het onderzoek in na een klacht van de moeder van Jennefer van Oostende. Zij werd in 2011 op 10-jarige leeftijd verkracht en vermoord door Anthony K., de ex-vriend van haar oudere zus. Een dag na haar vermissing werd haar lichaam gevonden. Haar moeder vindt dat de politie niet alert genoeg reageerde toen zij meldde dat haar dochter werd vermist.

Ouders twijfelen vaak of ze wel meteen 112 moeten bellen, concludeert de ombudsman uit zijn onderzoek. Hij wijst erop dat een melding bij 112 wel het meest effectief blijkt. De politie zou ouders hier in een campagne op moeten wijzen.
Ouders die zich op het politiebureau melden of contact opnemen met het niet spoedeisende nummer 0900-8844, zouden dezelfde behandeling moeten krijgen als wanneer zij 112 bellen.

De politie moet ouders altijd serieus nemen en snel handelen, vindt Brenninkmeijer. Ook als er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een misdrijf, moeten volgens hem opsporingsmiddelen worden ingezet.
Als kinderen uit een instelling worden vermist moet de instelling inschatten hoe ernstig de situatie is en niet de politie. De instelling zou de risico's het beste kunnen inschatten.

© Novum 2013
ouders
112
politie
vermissing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi