Soap gaat door: minister praat met Turkse huiswerkbegeleider

algemeen
9
14 mrt '13
De kwestie over de Turkse jongeren blijft veelbesproken.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat volgende maand praten met de Arnhemse huiswerkbegeleider Mehmet Sahin, die moest onderduiken nadat hij zich in een tv-programma had gedistantieerd van antisemitische uitlatingen van Turkse jongeren. "Ik ga met hem praten om zijn verhaal te horen en waar nodig steun te bieden", zei Asscher donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over discriminatie. In de uitzending van het NTR-programma Onbevoegd Gezag stelden Turkse jongeren onder meer dat ze joden haatten en dat het goed is wat Hitler met de joden heeft gedaan.

Sahin ging tegen hen in en kreeg vervolgens te maken met bedreigingen. "Het is schokkend om Nederlandse jongeren die soort uitspraken te zien doen, zonder enige schaamte", zei Asscher. Verder wilde hij niet ingaan op 'deze figuren', omdat het Openbaar Ministerie onderzoekt of hun uitspraken strafbaar zijn.
 
Asscher zei geen pasklare oplossingen te hebben voor het groeiende antisemitisme. "Ik heb niet de indruk dat het een gebrek aan lespakketten is. De jongeren uit de uitzending waren heel goed op de hoogte van Anne Frank en wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Het probleem is dat ze dat goedkeuren."

Asscher liet woensdag al weten dat hij enkele onderzoeken naar aard en omvang van het antisemitisme onder jongeren wil afwachten voor hij verdere maatregelen neemt. De onderzoeken moeten in de zomer klaar zijn.

© Novum 2013
turkse jongeren
mehmet sahin
asscher
pvda
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?