Boosheid om reactie Arabische wereld over vrouwengeweld

buitenland
115
15 mrt '13
Regeringen van islamitische landen hebben een VN-verklaring weggehoond.

Mensenrechten- en vrouwenorganisaties uit de Arabische wereld hebben donderdag hun ongerustheid geuit over de weerstand van sommige Arabische regeringen tegen een verklaring van de Verenigde Naties waarin geweld tegen vrouwen wordt veroordeeld. Egypte kwam vorige week met een amendement waarin wordt gesteld dat elk land soeverein is en dat het VN-document volgens de eigen wetten en gebruiken kan worden ingevoerd.

Veel landen in Europa, Azië en Latijns-Amerika zijn daar fel tegen gekant. De non-gouvernementele organisaties beschuldigen Arabische regeringen ervan steeds vaker argumenten te gebruiken die zijn gebaseerd op religie, cultuur, traditie of nationaliteit om geweld, met name tegen vrouwen, te rechtvaardigen. Ze riepen regeringen op 'om duidelijk alle praktijken die geweld tegen vrouwen doen voortduren af te keuren, waaronder die welke worden gerechtvaardigd op basis van traditie, cultuur en religie, en zich in te zetten om dergelijke praktijken uit te roeien'.

Volgens de Egyptische Moslimbroederschap pleit het VN-document 'onder het mom van seksuele en voortplantingsrechten' voor seksuele vrijheden en het recht op abortus. Ook keurt de Broederschap de steun voor homorechten af, evenals het gelijkstellen van kinderen die in en buiten het huwelijk zijn geboren.

De Broederschap roept andere islamitische landen, vrouwenorganisaties en islamitische organisaties op het VN-document te verwerpen. Het is een inbreuk op het denken, de cultuur en de uniekheid van islamitische samenlevingen, aldus de Broederschap.

In een afzonderlijke verklaring eisten donderdag bijna driehonderd organisaties en tientallen individuen van over de hele wereld dat alle regeringen en de internationale gemeenschap 'elke poging verwerpen waarin traditionele waarden en normen worden aangehaald die mensenrechten schenden of hun invloed beperken zoals die worden gegarandeerd door internationale wetgeving'.

Ook moeten gebruiken, traditie of religieuze overwegingen 'niet worden getolereerd om discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes te rechtvaardigen'.

© Novum 2013
arabische wereld
egypte
vrouwen
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?