Ruim 5 miljoen Marokkanen profiteren van gratis medische zorg

algemeen
10
15 mrt '13
Het plan voor medische hulp aan kansarme Marokkanen is een jaar geleden in werking getreden.

RAMED is een fonds die vorig jaar in het leven werd geroepen door de regering van Abdelilah Benkirane. Arme Marokkanen die normaliter geen zorg kunnen krijgen door financiële ongelijkheid kunnen met behulp van RAMED toch de zorg krijgen die ze nodig hebben. Benkirane en de minister van Volksgezondheid Houssine El Ouardi waren aanwezig bij de viering waar cijfers bekend gemaakt werden.

Staatspersbureau MAP meldt dat de totale kosten in het afgelopen jaar ongeveer 2,370 miljard dirham bedroegen en daarvoor 5,260 miljoen mensen zijn geholpen. 62% van dat geld werd besteed aan medicijnen, 24% aan chronisch zieken en 7% voor ziekenhuiskosten. Ondanks een goed begin zijn er ook dingen voor verbetering vatbaar. Zo moet men de behandelingen in ziekenhuizen versterken en dat geldt vooral voor zwangere vrouwen.

In Marokko krijgen veel vrouwen geen medische zorg bij zwangerschap terwijl ze daar wel recht op hebben. Ook de nooddiensten, geestelijke gezondheidszorg en de preventie van chronische ziektes kunnen beter.

© Redactie 2013
marokko
gezondheidszorg
ramed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?