VN komt met plan tegen vrouwengeweld

buitenland
49
16 mrt '13
Islamitische en katholieke landen hadden hun bedenkingen bij het plan maar gingen toch overstag.

De Verenigde Naties hebben na twee weken van soms moeizame onderhandelingen een plan aangenomen om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Ze negeerden krachtige bezwaren van de Egyptische Moslimbroederschap, die stelde dat het plan botst met islamitische principes en het gezin wil vernietigen.
 
Nadat het plan van zeventien bladzijden door 131 landen was aangenomen, sprak het hoofd van het VN-bureau voor vrouwen, Michelle Bachelet, van een historisch document, dat mondiale normen stelt voor maatregelen om 'een van de grofste schendingen van mensenrechten, geweld tegen vrouwen en meisjes', te doen ophouden.

"Mensen over de hele wereld verwachtten actie, en wij hebben niet verzaakt", zei Bachelet. Woensdag was de Egyptische Moslimbroederschap uitgevaren tegen het conceptplan, omdat het seksuele vrijheden en recht op abortus voor vrouwen zou bepleiten. Zij noemde de titel, over elimineren en voorkomen van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, 'misleidend'.

Egypte stelde een toevoeging aan de tekst voor waarin staat dat elk land soeverein is en het plan overeenkomstig de eigen wetten en gebruiken kan doorvoeren. Veel landen in Europa, Latijns-Amerika en Azië verzetten zich daartegen. In de uiteindelijke tekst worden alle landen gemaand 'alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te veroordelen en zich te onthouden van elk beroep op gebruik, traditie of religieuze overweging om hun verplichtingen met betrekking tot deze eliminering te ontlopen'.

Even bestond de vrees dat Egypte hier niet mee akkoord zou gaan zodat de vereiste consensus zou ontbreken, maar tot verrassing en opluchting van het overgrote deel van de afgevaardigden en toeschouwers stemde het hoofd van de Egyptische delegatie, Mervat Tallawy, toch met de tekst in. "Internationale solidariteit is nodig om de positie van vrouwen te versterken en deze regressieve stemming, in de ontwikkelende landen of de ontwikkelde, of in het Midden-Oosten in het bijzonder, te voorkomen", zei Tallawy naderhand tegen journalisten.

"Het is een wereldwijde golf van conservatisme, van onderdrukking tegen vrouwen, en dit document is een boodschap dat als wij het samen eens kunnen worden en onze krachten bundelen, wij een krachtige tegengolf tegen dit conservatisme kunnen vormen." Tallawy zei dit ook te hebben overgebracht aan de Egyptische president Mohammed Morsi, die uit de Moslimbroederschap komt.

"Ik geloof in de zaak van vrouwen. Ik neem geen geld aan van de regering. Ik werk vrijwillig. Als ze mij eruit willen schoppen gaan ze hun gang maar. Maar ik zal mijn geloof in vrouwen niet veranderen. Vrouwen zijn de slaven van deze tijd. Dit is onacceptabel, vooral in onze regio."

Verschillende islamitische en katholieke landen, zoals Iran, Sudan, Saudi-Arabië, Qatar, de Heilige Stoel en Honduras, uitten bedenkingen over onderdelen van de tekst, maar uiteindelijk was het alleen Libië dat er afstand van nam, zonder de consensus te blokkeren.

© Novum 2013
vrouwen
vrouwengeweld
islamitische landen
egypte
arabische wereld
bachelet
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?