Koning Jordanië: 'Dagen van Assad zijn geteld'

buitenland
33
20 mrt '13
Voor Bashar Assad is er geen weg meer terug en is het een kwestie van tijd tot zijn regime ineenstort.

Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah II woensdag gezegd in een interview met persbureau AP. Abdullah zei zich ernstig zorgen te maken over de ontwikkelingen in Syrië. "De meest zorgwekkende kwesties zijn de chemische wapens, de gestage vluchtelingenstroom - die steeds groter wordt - en de kans dat als het conflict eenmaal voorbij is er een jihadistische staat wordt gevormd."

Als Syrië radicaliseert kan dat de hele regio in brand zetten, aldus Abdullah. "Eén extreem gevaarlijk scenario is een versplinterd Syrië", waarschuwt de koning. "Dat zou sektarische conflicten tot gevolg hebben die generaties lang zouden woeden. Daarnaast is er het risico dat Syrië een regionale uitvalsbasis wordt voor extremisten en terreurgroepen. Deze groepen hebben in bepaalde gebieden al een stevige voet aan de grond."

Volgens Abdullah moet de internationale gemeenschap Jordanië, Turkije en Libanon helpen bij de opvang van Syrische vluchtelingen. Het kost Jordanië jaarlijks omgerekend 425 miljoen euro om de half miljoen Syriërs op te vangen die naar het land zijn gevlucht. Negen procent van de Jordaanse bevolking bestaat nu uit Syrische vluchtelingen.

"Het is alsof meer dan dertig miljoen vluchtelingen de Verenigde Staten zouden binnenstromen. De meerderheid van de vluchtelingen is de afgelopen twaalf maanden gekomen", zei de koning. Abdullah zei dat de humanitaire crisis niet kan worden opgelost door alleen de buurlanden van Syrië bij te staan.

Er moet ook hulp binnen Syrië worden geleverd, om te voorkomen dat extremisten het machtsvacuüm vullen dat is ontstaan. Deze hulp moet ook voorkomen dat nog meer Syriërs de wijk nemen naar een van de buurlanden, aldus de koning.

© Novum 2013
syrië
assad
abdullah ii
jordanië
arabische lente
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?