Nederland heeft onbekende moskee-internaten

algemeen
10
21 mrt '13
Er zijn meer moskee-internaten in Nederland dan tot dusverre bekend.

Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag tijdens een overleg over de omstreden islamitische scholen. "Ik weet intussen dat er ook in Enschede en Nijmegen internaten zijn", zei Asscher. "Ik kan niet uitsluiten dat er meer gemeenten zijn met een of meer internaten". Dat laat de minister de komende tijd in beeld brengen. Daarbij laat hij ook onderzoeken hoe de internaten worden gefinancierd. De bijdrage van ouders vormt een belangrijke inkomstenbron, maar het is niet uitgesloten dat er ook nog andere geldstromen zijn.

"Daar heb ik simpelweg geen zicht op." Asscher kon daarom evenmin uitsluiten dat Turkije invloed uitoefent op de internaten middels financiering. Als dat gebeurt, is sprake van 'bewuste beïnvloedingspolitiek'. "Ik kan het uitsluiten noch bevestigen." De bewindsman laat verder uitzoeken of de ouders van de kinderen die in de internaten zitten aanspraak kunnen maken op een dubbele kinderbijslag. Onder bepaalde voorwaarden zou dat kunnen. "Het is zeker niet uitgesloten of dat voor een aantal kinderen geldt."
 
Kamerbreed uitten partijen donderdag hun zorgen over de Turkse internaten. Het is niet bevorderlijk voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien, klonk het. De maatregelen die Asscher neemt, gaat veel partijen niet ver genoeg. De bewindsman wil dat de internaten gaan voldoen aan nog te stellen pedagogische, veiligheids- en welzijnseisen. In de Kamer klonk echter de roep om dit vast te leggen in de wet. "Wat mij betreft komt er een duidelijk wettelijk kader", zei Sadet Karabulut (SP).

"Het moet strak geregeld worden." Ook D66 pleitte voor wettelijke regels. Keklik Yücel van regeringspartij pleitte ervoor om ook alvast aan de slag te gaan met wetgeving. Dan wordt geen tijd verloren, mochten de huidige maatregelen niet toereikend zijn. Asscher kijkt er ook zo tegenaan, zei hij. De minister houdt er rekening mee dat wetgeving alsnog nodig is. "Ik bewandel een dubbel spoor. Ik bereid parallelwetgeving voor." Tegelijkertijd hamerde hij op dat de afspraken nu weliswaar vrijwillig zijn, maar niet vrijblijvend.

De PVV pleitte er bij monde van Joram van Klaveren voor om de 'poldermadrassa's' te sluiten vanwege het islamitische karakter. Dat is schadelijk voor de kinderen en de samenleving als geheel, zei hij. Asscher antwoordde dat dit niet mogelijk is. Sluiting kan alleen als de openbare orde in het geding is of als de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. Ouders hebben verder het recht om hun kinderen 'conform een religieuze identiteit' op te voeden, aldus de minister.

Afgelopen jaar bleek dat moskee-internaten in Utrecht en Rotterdam niet over de juiste vergunningen beschikken om kinderen onderdak te bieden. In sommige gevallen was de brandveiligheid verre van goed geregeld. Rotterdam gaf in november aan toezicht te gaan houden op de moskee-internaten in de stad.

© Novum 2013
moskee
internaat
nederland
pvda
asscher
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi