'Bekeerde Nederlanders onder jihadstrijders Syrië'

algemeen
69
23 mrt '13
De NOS liet weten dat ook bekeerlingen uit Nederland in Syrië meevechten.

Onder de circa honderd jihadstrijders die de afgelopen tijd vanuit Nederland naar vooral Syrië zijn vertrokken zit ook een aantal van oorsprong Nederlandse jongens die tot de islam zijn bekeerd. Onder hen is een 20-jarige man uit Delft met de naam Jordi. Dat meldt de NOS vrijdag na contact met familieleden van de man. Ook een bekeerling van Surinaamse afkomst eveneens uit Delft zou in Syrië zitten.

De twee zouden deel uitmaken van een groep van ruim twintig jongeren uit Delft en omgeving die twee weken geleden naar Syrië zou zijn gereisd. De afgelopen dagen werd bekend dat in Syrië twee Nederlanders zijn omgekomen. Donderdag meldde de Wereldomroep dat een 20-jarige man, Sofian Elfassi, die in Delft of Rotterdam woonde in Syrië is omgekomen. Een dag eerder bleek al dat vorige week een 20-jarige Marokkaan uit Delft is gesneuveld.

De twee doden zouden horen bij de groep jongeren uit Delft. Ze zouden bij gevechten om het leven zijn gekomen. De berichten zijn echter niet bevestigd door familieleden. Sterker nog: tegenover Marokko.nl liet een bekende van Sofian Elfassi weten dat de jongeman gewoon veilig thuis is en niet in Syrië aan het strijden is.

Het dreigingsniveau van terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers. Zo'n honderd Nederlanders zouden de afgelopen tijd naar vooral Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen. In Syrië wordt gestreden tegen het regime van president Bashar Assad.

Als de jihadisten terugkeren naar Nederland, kunnen zij een dreiging vormen als zij 'radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldbereid' zijn geworden, zo stelt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

© Novum/Redactie 2013
syrië
arabische lente
nos
delft
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?