Nederland gaat Turkije mogelijk inlichten over pleegkinderen

algemeen
9
23 mrt '13
Nederland overweegt Turkije te informeren wanneer Turkse kinderen in pleeggezinnen worden geplaatst.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen die het CDA had gesteld. Premier Mark Rutte (VVD) noemde deze week de pleegzorg nog een 'verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen'. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) laat nu weten dat Turkije heeft laten weten op de hoogte gehouden te willen worden wanneer een kind onder Bureau Jeugdzorg komt te vallen of wanneer een rechter een kind onderbrengt in een pleeggezin.

"Op dit moment wordt bezien hoe hiermee moet worden omgegaan", zo schrjift de bewindsman aan de Kamer. Pieter Omtzigt (CDA) noemt het verstrekken van dossiers aan Turkije 'onwenselijk'. "De stoere taal van de regering over Yunus wordt dus gevolgd door het overgeven van alle dossiers. Het lijkt een poging om te controleren wat Nederland precies doet." Het Kamerlid wil de kwestie met partijgenoot Mona Keijzer dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de orde stellen.
 
Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media. De biologische moeder van de 9-jarige Yunus riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat haar zoon bij lesbische pleegmoeders was geplaatst. Volgens premier Rutte gaat Turkije niet over de Nederlandse pleegzorg. Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan, met wie hij het oneens is over de kwestie.

Eerder hekelde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) in soortgelijke bewoordingen enige Turkse bemoeienis met de kwestie.

© Novum 2013
nederland
turkije
yunus
pleegouders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi