'VS trainen seculiere Syrische strijders'

buitenland
33
26 mrt '13
De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië trainen Syriërs.

De Verenigde Staten trainen in Jordanië seculiere Syriërs die de strijd willen aangaan met de troepen van de Syrische president Bashar Assad. De trainingen vinden al enkele maanden plaats. Dat hebben bronnen van binnen en buiten de VS gezegd. De VS zouden met de training van seculiere strijders de invloed van islamitische radicalen in de Syrische burgeroorlog willen beperken.

De trainingen zouden onder leiding staan van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zijn volgens de bronnen bij dit project betrokken. De trainingen zouden zich met name toespitsten op Syriërs die in het verleden in de Syrische krijgsmacht hebben gediend en afkomstig zijn uit het soennitische bevolkingsdeel en uit bedoeïenenstammen.

De getrainde strijders maken geen deel uit van het Vrije Syrische Leger, aldus de bronnen, omdat Washington vreest dat deze troepenmacht steeds meer onder invloed van Al-Qaida en andere extremistische organisaties is komen te staan. De regering in Washington zegt niet wat voor militaire hulp geboden wordt, maar stelt alles te doen om de val van het regime van Assad te bespoedigen - op het leveren van wapens en het deelnemen aan de strijd na.

Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest zei dat de VS 'logistieke niet-dodelijke hulp leveren'. Het Pentagon ontkende betrokken te zijn bij militaire trainingen, direct of indirect. Ook de CIA wilde niet op de kwestie ingaan. Welk effect de genoemde trainingen hebben op de strijd in Syrië is onduidelijk. Sommige Syriërs die door de VS zouden zijn getraind zouden op hun beurt aan de Syrische kant van de grens andere strijders trainen.

The New York Times meldde maandag dat de CIA Arabische regeringen en Turkije al maanden helpt hun militaire hulp aan de Syrische oppositie sterk op te schroeven, door middel van geheime transportvluchten voor de levering van wapens en uitrustingen. Het zou inmiddels om meer dan honderdzestig vluchten gaan.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
frankrijk
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?