Imam as-Soennah moskee: 'Ga niet naar Syrië!'

algemeen
175
26 mrt '13
Jongeren uit Nederland moeten niet naar Syrië om daar te vechten tegen Assad.

Dat zegt de imam van de as-Soennah moskee in Den Haag, sheikh dr. Rachid Nafi. In een artikel van Al-Yaqeen schreef hij dat de jihad niet geldt voor jongeren in Nederland en maakt daarbij gebruik van uitspraken van geleerden. Die zijn van mening dat de voorwaarden van de jihad alleen voor Syriërs geldt tijdens dit conflict.

'Wij horen nergens dat het Syrische volk vraagt om extra mankrachten', schrijft Nafi. 'Zij hebben genoeg strijders. Waar zij om vragen, is dat de internationale gemeenschap hun genoeg wapens geeft om zichzelf te kunnen verdedigen.' Volgens Nafi gaan jongeren toch omdat ze worden opgehitst door onbekende mensen.

'Het fanatisme van de jongeren, dat nog eens aangesterkt wordt door allerlei oproepen van onbekende mensen via internet, filmpjes en liederen, drijft hen tot rigoureuze en roekeloze besluiten.' De jongeren die toch gaan overtreden juist meerdere islamitische regels. Zo vertrekken ze vaak zonder de toestemming van hun vader en moeder.

'Eén van deze overtredingen is het liegen tegen hun eigen ouders', schrijft Nafi. 'Zij vertellen hun vaak dat ze op reis gaan en houden de waarheid achter. De ouders moeten later via andere wegen vernemen dat het kind ergens is gaan strijden of zelfs dood is gegaan.'

De imam, gepromoveerd op het onderwerp jihad, wil niet dat de term 'jihad' een negatieve naam krijgt door deze jongeren. Daarom moeten geleerden een gezamenlijke statement maken om de jongeren te waarschuwen. Over jongeren die toch gaan zei Nafi: 'Zij plaatsen valse begeerten boven de islam'.

© Redactie 2013
rachid nafi
as soennah moskee
den haag
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?