Paus wast en kust voeten van gevangenen

buitenland
45
29 mrt '13
In de jeugdgevangenis zitten veel Noord-Afrikanen.

Paus Franciscus heeft donderdag de voeten gewassen en gekust van twaalf gedetineerden in een Romeinse jeugdgevangenis. De paus zette het Witte Donderdag-ritueel voort dat hij invoerde toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was. Franciscus' voorgangers hielden het doorgaans bij de voeten van een twaalftal uitverkoren priesters.

De nieuwbakken plaatsbekleder van Christus volgde Jezus' eeuwenoude voorbeeld en ging door de knieën om de voeten van twaalf jongeren te wassen en te kussen. De eer viel ditmaal gedetineerden van de jeugdgevangenis Casal del Marmo, veelal van Roma- of Noord-Afrikaanse afkomst, te beurt. Of de tien jongens en twee meisjes al dan niet katholiek waren was de paus om het even, liet het Vaticaan weten.

Franciscus legde de gedetineerden tijdens de mis uit dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisiging de voeten van zijn discipelen waste om zijn liefde en dienstvaardigheid te tonen. ''Als de Heer zijn volgelingen waste, dan zouden jullie hetzelfde voor elkaar moeten doen. Ik heb jullie een voorbeeld gegeven zodat jullie dat kunnen volgen.''

Als aartsbisschop van Buenos Aires boog kardinaal Jorge Mario Bergoglio zich op Witte Donderdagen over de voeten van gevangenen, zieken en stervenden. Zo wilde hij zijn zorg voor de verschoppelingen van de samenleving tonen. Sinds hij aantrad als paus heeft hij meermalen verkondigd dat hij een kerk 'voor de armen' wil.

© Novum 2013
paus
christendom
witte donderdag
voeten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?