Noord-Korea richt wapens op VS

buitenland
8
29 mrt '13
Het Noord-Koreaanse raketarsenaal staat klaar om 'de rekening met de Verenigde Staten te vereffenen'.

Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un vrijdag gezegd, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. De oorlogsretoriek volgt op een trainingsmissie van twee B-2 bommenwerpers van de Amerikaanse krijgsmacht die donderdag in Zuid-Korea plaatshad. De twee stealth bommenwerpers, in staat een nucleaire lading te dragen, stegen donderdag op van een Amerikaanse luchtmachtbasis, vuurden hun munitie af op een Zuid-Koreaanse eilandengroep en keerden huiswaarts.

Kim riep daarop vrijdag de legertop bij zich voor een 'dringende bespreking'. Hij zette zijn handtekening onder een plan om raketten in stelling te brengen en gaf het leger opdracht zich klaar te maken voor een aanval op het Amerikaanse vasteland, Zuid-Korea, Guam en Hawaii. De dreigementen zijn geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk een oorlog dreigt, maar zijn er veeleer op gericht Zuid-Korea te dwingen tot een versoepeling van zijn beleid.

Ook hoopt Pyongyang dat de dreigementen Washington ertoe zullen brengen hulp te leveren en directe gesprekken te beginnen. Bovendien verstevigt Kim zijn reputatie in eigen land met het wapengekletter. Duizenden Noord-Koreanen kwamen vrijdag in Pyongyang bijeen voor een massademonstratie om Kim Jong Un hun steun te betuigen. De betogers scandeerden onder andere 'Dood aan de Amerikaanse imperialisten'.

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei donderdag dat het besluit om B-2 bommenwerpers een trainingsmissie te laten uitvoeren niet bedoeld was om Noord-Korea te provoceren.

© Novum 2013
noord-korea
zuid-korea
vs
oorlog
wapens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?