Thailand praat met islamitische separisten

buitenland
8
29 mrt '13
De autoriteiten in Thailand hebben donderdag overleg geopend met moslimseparatisten.

De besprekingen, die een einde moeten maken aan bijna tien jaar onrust in het zuiden van het land, worden in het buurland Maleisië gevoerd en zijn in eerste instantie gericht op het kweken van vertrouwen, zei Paradorn Pattanathabutr van de Thaise Nationale Veiligheidsraad. In de drie zuidelijkste provincies van Thailand doet zich bijna dagelijks geweld voor.

De regio was een zelfstandig islamitisch sultanaat tot het in het begin van de twintigste eeuw door Thailand werd geannexeerd. Sinds de opstand in 2004 begon zijn meer dan vijfduizend mensen omgekomen. De militanten hebben het vooral voorzien op militairen en leerkrachten, die beschouwd worden als representanten van de regering van het overwegend boeddhistische land.

De Thaise autoriteiten praten met vertegenwoordigers van het Nationale Revolutie Front, afgekort als BRN. Het BRN streeft naar een zelfstandige staat, maar het is onduidelijk in hoeverre de militanten aan het front gehoorzamen. De opstandelingen opereren zeer gedecentraliseerd en lokale eenheden zouden grote vrijheid hebben om hun doelen en campagnes te kiezen.

Luttele uren voor het begin van de onderhandelingen in Maleisië kwamen door een aanslag met een bermbom in Narathiwat drie Thaise militairen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet opgeëist.

© Novum 2013
thailand
moslims
separisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?