Amsterdam besjoemelde joden

algemeen
20
30 mrt '13
Joden die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden werden alsnog beboet voor niet betaalde erfpacht.

De Duitsers of NSB'ers die hun huizen in beslag hadden genomen hadden die namelijk niet betaald, bevestigt de gemeente na een bericht hierover in Het Parool. De stukken waar dit uit blijkt zijn bij de digitalisering van dossiers in handen van studenten gekomen. De gemeente schrijft zaterdag dat de Nederlandse overheid na de oorlog achterstallige rekeningen 'kil en bureaucratisch' inde.

"Helaas was dat voor joodse Amsterdammers niet anders. De gemeente Amsterdam is hierin geen uitzondering geweest." Het Parool gaat overigens een stapje verder en schrijft dat Amsterdam zelfs strenger was dan andere gemeenten. In sommige gevallen kregen joden die waren ondergedoken of afgevoerd naar een concentratiekamp achterstallige rekeningen onder hun neus gedrukt.

De joodse oorlogsslachtoffers werden volgens de krant zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden. Het ging dan om huizen die waren gesloopt of gebombardeerd. Amsterdam zou hiermee strenger zijn geweest dan andere gemeenten. De Nederlandse regering bepaalde in 1941 dat geroofd joods bezit moest worden teruggegeven.

Op papier waren de huizen die de Duitsers en NSB'ers van de joden hadden overgenomen dus nog altijd eigendom van de joden, oordeelde de gemeente destijds. De bezetters betaalden de erfpacht veelal niet, vaak zouden niet eens nota's naar hen zijn gestuurd. Na de oorlog werd de boekhouding bijgewerkt en moesten de joden alsnog voor de kosten opdraaien. Op de inmiddels verdreven Duitsers waren die niet meer te verhalen.

Dat moesten de joden zelf maar doen, zo werd volgens de krant geredeneerd. Enkele jaren na de oorlog werden de boetes wel gehalveerd om een gebaar te maken. De gemeente heeft deze fouten voor zover bekend nooit rechtgezet, zegt directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël Ronny Naftaniël in de krant. Volgens hem zijn weinig details bekend.

Volgens hem was ook sprake van onrechtmatige inning van ozb en hondenbelasting. Ook gas- en elektriciteitsbedrijven, toen nog in handen van de steden, zouden joden hebben laten opdraaien voor kosten die door de bezetter werden gemaakt. De gemeente wijst erop dat burgemeester Eberhard van der Laan zich eerder als voorzitter van het Verzetsmuseum heeft ingezet voor onderzoek naar deze praktijken en het herstellen van de geleden schade.

Nu heeft de gemeente contact opgenomen met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Op advies van het NIOD is het Verbond van Verzekeraars en het Nationaal Archief om verdere informatie gevraagd. Op basis van die informatie wordt bekeken welke vervolgstappen moeten worden genomen.

© Novum 2013
joden
tweede wereldoorlog
erfpacht
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?